Összehangolt egészségügy

Összehangolt egészségügy

Szerző: Cseh Zoltán | Forrás: Vehir


Európai szinten is egyedülálló informatikai fejlesztést mutatott be a balatonfüredi székhelyű Pan-Inform Kft., amely az egészségügybe integrálva akár életeket is menthet.

A csütörtöki gyakorlati bemutatón elhangzott, az egészségügy részéről évek óta felmerülő igény, hogy az egyes betegellátó intézményeket (kórházak, szakrendelők, háziorvosok, mentőszolgálat) össze lehessen kapcsolni egymással. Amikor valaki betegség vagy baleset következtében kórházba kerül, életmentő lehet, ha ott az egészségügyi előéletéről megbízható és gyors információk állnak az őt ellátók rendelkezésre.


A projekt “lelke”

A balatonfüredi székhelyű Pan-Inform Kft. az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának 300 millió forintos támogatásával egy olyan on-line rendszert dolgozott ki, amely segítségével az egészségügyi ellátás során a kezelőorvos elektronikus formában azonnal hozzáfér – a beteg hozzájárulásával – az őt érintő valamennyi adathoz, vagyis a páciens kórtörténetéhez.

A cég kutató-fejlesztői abból indultak ki, hogy a hatékony és fenntartható egészségügy közös érdekünk. A struktúra átalakítása gyorsabban és kevesebb zökkenővel valósítható meg, ha azt megfelelő informatikai háttér támogatja. A HISCOM (Hospital Information SystemsCOMmunication) regionális és országos szinten is képes összekapcsolni a ma még szigetszerűen működő medikai rendszereket.


Náray Gábor Zsolt és dr. Navracsics Tibor figyelik a HISCOM bemutatóját

A fejlesztés végeredményét dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is megtekintette. – Amikor bő egy évvel ezelőtt a Semmelweis-terv előkészítése megkezdődött, akkor a kormány meggyőződése volt, hogy csak úgy érdemes szervezeti átalakításokba kezdeni, ha annak végeredményeként az eddigieknél jobban teljesítő egészségügy valósul meg. A most bemutatott adatkommunikációs rendszer ennek szerves része lehet – mutatott rá a miniszterelnök-helyettes a balatonfüredi Rendszertudományi Innovációs Központban tartott sajtótájékoztatón. Elmondta, 2010 májusától 2011 végéig az egészségügy területén 900 projekt több mint 300 milliárd forint támogatásban részesült uniós forrásokat felhasználva. Az Új Széchenyi-terv 2011-2013 akciótervében 137 milliárd forint áll rendelkezésre további fejlesztésekre – hangsúlyozta.

Navracsics Tibor Európa-szerte egyedülálló fejlesztésnek nevezte a projektet, úgy fogalmazott, a mostani bemutató is azt bizonyította, a magyar egészségügyet támogató informatikai fejlesztéseknek komoly jövőjük van, tágabb értelemben véve az ország versenyképességének kitörési pontja lehet.

Ezt a fejlesztő Pan-Inform Kft. ügyvezetője, Náray Gábor Zsolt is megerősítette, hiszen Európa több országában is érdeklődnek a rendszer iránt. – A projekt lényege, hogy bármilyen különböző informatikai rendszereket képesek vagyunk on-line módon összekötni egymással úgy, hogy ez a felhasználó részéről semmilyen beavatkozást nem igényel. A rendszer úgy működik, mint egy informatikai közmű, a háttérben kapcsolja össze az egészségügyi területen működő informatikát – mutatta be röviden a működést, hangsúlyozva, semmilyen adatot nem tárolnak, a beteggel kapcsolatos információk pedig csak beleegyezéssel kerülnek a rendszerbe.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, ezt a lehetőséget szolgáltatásként nyújtják az egészségügyi intézmények számára, a betegeknek nem jelent plusz költséget. Eleinte kistérségi és régiós kiterjesztésben gondolkodnak, ami később országossá is kinőheti magát.

A fejlesztés eredményét azonban nem csak az egészségügy területén lehet felhasználni. Kérdésünkre válaszolva Navracsics Tibor elmondta, vizsgálják a lehetőséget, hogy a közigazgatás területén meglévő adatbázisokat miként hangolhatják össze ennek felhasznállásával, például az önkormányzatok között, vagy éppen egy önkormányzaton belül összekötve a helyi intézményrendszert.