Archive for február, 2012

IHE-Europe Connectathon 2012

2012. február 22.

Bern-ben rendezett IHE nemzetközi minősítésre felkészülve a HISCOM már 7 témakörben elvégzett, mindenre kiterjedő teszten sikeresen megfelelt.
Ezzel elősegítve a májusban megrendezésre kerülő, egy hetes gyakorlati tesztek sorozatából álló Connectathon rendezvényen az eredményes szereplést.

Bern - SvájcA rendezvény helyszíne

A rendezvény hivatalos kisfilmje:


Created by embed media player
Egy nap a Connectathon-on:


Created by embed media player

A Magyar Televízió egyes csatornájának nézői is megismerhették a HISCOM-ot (2012.02.20.)

2012. február 22.

A közszolgálati televízió egyik legnézettebb műsorának, a Ma reggelnek a vendége volt Náray Gábor Zsolt cégvezető. Itt elsősorban a HISCOM lakosságra gyakorolt pozitív hatásai kerültek szóba.

A lejátszáshoz Windows Media Player Plugin szükséges!

Közvetlen link:

Magyar találmány – Kórházi adatcsere egy gombnyomásra

dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes látogatása (2012.02.16.)

2012. február 21.

A magyar közigazgatásért is felelős miniszterelnök-helyettes, Navracsics Tibor is tájékozódott a Pan-Inform Kft. által kifejlesztett adatkommunikációs rendszer, a HISCOM (Hospital Information Systems COMmunication) gyakorlati bemutatóján. Az „Intézményközi adatkommunikációs program a Pannon régió egészségügyi szolgáltatói részére” elnevezésű (GOP-1.2.1-08-2009-0002) projekt sikeres kutatás-fejlesztési szakaszának lezárása után a hasznosítás fázisba érkezett.

Sajtóközlemény letöltése

Dr. Navracsics Tibor és Náray Gábor ZsoltA sajtótájékoztató résztvevői

Sajtómegjelenések:

Heti Válasz: Európai tempóban
Magyar Hírlap: Kórházközi adatcsere gombnyomásra
Népszava: A hasznosítás fázisába érkezett a HISCOM
NFÜ: Úttörő újítás az egészségügyben és a közigazgatásban
NAPLÓ: Hatszázmilliós egészségügyi fejlesztés
vehir.hu: Összehangolt egészségügy
balatonfured.hu: Navracsics Tibor Füreden
balaton.vehir.hu: A hasznosítás fázisába érkezett a HISCOM
Önkormányzati sajtószolgálat: Navracsics Tibor Füreden
medicalonline.hu: Elektronikus hálót szőnek a kórházaknak
DrInfo: Navracsics
Galamus: Navracsics
Gépnarancs: Navracsics

Szakmai bemutató (2012.02.15.)

2012. február 21.

2012. február 15-én gyakorlati, élő szakmai bemutatót rendeztünk Balatonfüreden, a Rendszertudományi Innovációs Központban. Délelőtt Keszthelyi László senior K+F rendszertervező és Fésüs Péter K+F tudományos tanácsadó tartott oktatást a rendszerről, majd a gyakorlati működést élőben modellezték a Pan-Inform Kft. munkatársai. A program végén a résztvevők kérdéseket tehettek fel a HISCOM működésével kapcsolatban.

A szakmai bemutató résztvevőiA szakmai bemutató helyszíne

(English) Borderless Communication among Hospitals with HISCOM

2012. február 20.

February 2012 – ISH Informatika Kft. (as a part of the Hungarian Telekom Group), a leading healthcare IT solution provider in Hungary released HISCOM (Hospital Information System and COMmunication) which provides borderless connectivity between hospitals and clinics all over the country in a single, easy-to-use application.

Összehangolt egészségügy

2012. február 20.

Összehangolt egészségügy

Szerző: Cseh Zoltán | Forrás: Vehir


Európai szinten is egyedülálló informatikai fejlesztést mutatott be a balatonfüredi székhelyű Pan-Inform Kft., amely az egészségügybe integrálva akár életeket is menthet.

A csütörtöki gyakorlati bemutatón elhangzott, az egészségügy részéről évek óta felmerülő igény, hogy az egyes betegellátó intézményeket (kórházak, szakrendelők, háziorvosok, mentőszolgálat) össze lehessen kapcsolni egymással. Amikor valaki betegség vagy baleset következtében kórházba kerül, életmentő lehet, ha ott az egészségügyi előéletéről megbízható és gyors információk állnak az őt ellátók rendelkezésre.


A projekt “lelke”

A balatonfüredi székhelyű Pan-Inform Kft. az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának 300 millió forintos támogatásával egy olyan on-line rendszert dolgozott ki, amely segítségével az egészségügyi ellátás során a kezelőorvos elektronikus formában azonnal hozzáfér – a beteg hozzájárulásával – az őt érintő valamennyi adathoz, vagyis a páciens kórtörténetéhez.

A cég kutató-fejlesztői abból indultak ki, hogy a hatékony és fenntartható egészségügy közös érdekünk. A struktúra átalakítása gyorsabban és kevesebb zökkenővel valósítható meg, ha azt megfelelő informatikai háttér támogatja. A HISCOM (Hospital Information SystemsCOMmunication) regionális és országos szinten is képes összekapcsolni a ma még szigetszerűen működő medikai rendszereket.


Náray Gábor Zsolt és dr. Navracsics Tibor figyelik a HISCOM bemutatóját

A fejlesztés végeredményét dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is megtekintette. – Amikor bő egy évvel ezelőtt a Semmelweis-terv előkészítése megkezdődött, akkor a kormány meggyőződése volt, hogy csak úgy érdemes szervezeti átalakításokba kezdeni, ha annak végeredményeként az eddigieknél jobban teljesítő egészségügy valósul meg. A most bemutatott adatkommunikációs rendszer ennek szerves része lehet – mutatott rá a miniszterelnök-helyettes a balatonfüredi Rendszertudományi Innovációs Központban tartott sajtótájékoztatón. Elmondta, 2010 májusától 2011 végéig az egészségügy területén 900 projekt több mint 300 milliárd forint támogatásban részesült uniós forrásokat felhasználva. Az Új Széchenyi-terv 2011-2013 akciótervében 137 milliárd forint áll rendelkezésre további fejlesztésekre – hangsúlyozta.

Navracsics Tibor Európa-szerte egyedülálló fejlesztésnek nevezte a projektet, úgy fogalmazott, a mostani bemutató is azt bizonyította, a magyar egészségügyet támogató informatikai fejlesztéseknek komoly jövőjük van, tágabb értelemben véve az ország versenyképességének kitörési pontja lehet.

Ezt a fejlesztő Pan-Inform Kft. ügyvezetője, Náray Gábor Zsolt is megerősítette, hiszen Európa több országában is érdeklődnek a rendszer iránt. – A projekt lényege, hogy bármilyen különböző informatikai rendszereket képesek vagyunk on-line módon összekötni egymással úgy, hogy ez a felhasználó részéről semmilyen beavatkozást nem igényel. A rendszer úgy működik, mint egy informatikai közmű, a háttérben kapcsolja össze az egészségügyi területen működő informatikát – mutatta be röviden a működést, hangsúlyozva, semmilyen adatot nem tárolnak, a beteggel kapcsolatos információk pedig csak beleegyezéssel kerülnek a rendszerbe.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, ezt a lehetőséget szolgáltatásként nyújtják az egészségügyi intézmények számára, a betegeknek nem jelent plusz költséget. Eleinte kistérségi és régiós kiterjesztésben gondolkodnak, ami később országossá is kinőheti magát.

A fejlesztés eredményét azonban nem csak az egészségügy területén lehet felhasználni. Kérdésünkre válaszolva Navracsics Tibor elmondta, vizsgálják a lehetőséget, hogy a közigazgatás területén meglévő adatbázisokat miként hangolhatják össze ennek felhasznállásával, például az önkormányzatok között, vagy éppen egy önkormányzaton belül összekötve a helyi intézményrendszert.

137 milliárd forint egészségügyi fejlesztésekre

2012. február 20.

Egészségügy-innováció
Navracsics: 137 milliárd forint egészségügyi fejlesztésekre

Balatonfüred, 2012. február 16., csütörtök (MTI) – Három év alatt 137 milliárd forint áll rendelkezésre egészségügyi fejlesztésekre – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Balatonfüreden, ahol a betegek kórtörténetét online megosztó rendszert mutattak be.

A Pan-Inform Kft. 600 millió forintos beruházással (amiből ötven százalékot az Európai Unió biztosított) olyan online rendszert dolgozott ki HISCOM néven, aminek a segítségével az egészségügyi ellátás során a kezelőorvos elektronikus formában azonnal hozzáfér – a beteg hozzájárulásával – az őt érintő valamennyi adathoz, vagyis a páciens kórtörténetéhez.
Navracsics Tibor kijelentette: a balatonfüredi projekt azt bizonyítja, hogy a magyar egészségügynek már vannak olyan területei, amelyek európai színvonalúak, sőt a HISCOM-nak az európai piacon sincs versenytársa.
Kifejtette: a Semmelweis Tervvel az volt  a kormány célja, hogy egy jobban teljesítő egészségügyet hozzon létre. Bár az egészségügy átalakításáról sok vita folyik, 2010 májusától 2011 végéig több mint 300 milliárd forint támogatásban részesült 900 projekt Európai Uniós támogatásokból az egészségügy területén – emlékeztetett Navracsics Tibor.
Az Új Széchenyi terv 2011-13-as akciótervében 137 milliárd forint áll rendelkezésre egészségügyi fejlesztések konstrukciós céljaira, kórházfejlesztésekre, az egészségügyi ellátórendszer fejlesztésére – sorolta.
Vannak olyan projektek, amik támaszai lehetnek a Semmelweis Tervnek, ilyen Navracsics Tibor szerint a HISCOM is, ami lehetővé teszi, hogy pluszberuházások nélkül az egyes intézmények kicseréljék egymás között a betegekre vonatkozó adatokat.
A HISCOM összekapcsol rendszereket, így az ország bármelyik részén hozzáférhetővé válik a beteg kórtörténete, de csak ha ehhez hozzájárul – szögezte le a Pan-Inform Kft. ügyvezetője, Náray Gábor.
Hangsúlyozta: adatokat közvetítenek, de nem őriznek. A próbatesztek során a betegek elégedettek voltak azzal, hogy egy-egy kezeléshez nem kellett telefonálniuk, regisztrálniuk, időpontot kérniük – számolt be a tapasztalatokról az igazgató.
A fejlesztés hamarosan megkapja az úgynevezett IHE-minősítést, aminek birtokában lehetővé válik az európai értékesítés – jelentette be az igazgató, hozzátéve: előrehaladott tárgyalásokat folytatnak svájci érdeklődőkkel, informálisakat német, lengyel és román potenciális partnerekkel. A cég ugyanakkor először a balatoni kisrégióban kezdi meg a terjeszkedést, az ottani egészségügyi rendszereket köti össze, ha lesz érdeklődés a fejlesztésre – szögezte le Náray Gábor.
Megjegyezte: a HISOM nem csupán egészségügy adatok kezelésére alkalmas, jól használható a közigazgatásban is, például városi intézmények együttes adatkezelésére.
Navracsics Tibor ehhez hozzáfűzte: “ígéretes” beszélgetést folytattak a témáról; a balatonfüredi fejlesztés véleménye szerint az önkormányzatok közötti adatcsere, kommunikáció bonyolítására is alkalmas a HISCOM.

Záró Projekt Előrehaladási Jelentés

2012. február 2.

Dokumentum letöltése